06 януари 2009

Много плоско, Г-н Президент!



Като бъгларски гражданин, като един от тези, които сте рершили да поздравите на Нова година, махайки европейското знаме от мизансцена на Вашето слово, бих искал да Ви кажа едно - много плоско, Г-н Президент!

Какво точно искате да кажете с този "протоколен жест" и на кого точно искате да го кажете? На Европейския съюз? Да кажете, че след като не ни оставят на воля да живеем в политическо и обществено лицемерие, претендирайки че имаме ценности, от които сме на светлинни години всъщност, да си мърсуваме в кoпанката, да злоупотребяваме с нашите и с техните публични пари, и да живеем в под-развитие, водени от слабоинтелигентни и нискочели издънки на комунистическата номенклатура и репресивен апарат, ние ще им се разсърдим?

Или на нас, българските граждани? Да ни кажете, да се откажем от надеждата, че ЕС ще ни помогне да преодолеем тумора на корупцията, злоуптребите с публична власт и заблатяването на страната ни като феодално владение на няколко десетки "елитни фамилии" и още малко обслужваща ги посредственост и конформизъм?

А всъщност, може би става въпрос за някакъв знак към Людмил Стойков, Марио Николов, собственика на "Градус", Гергов, Тодор Батков и всички от жанра, че каквото и да направят европейските служби и правораздавателните органи на други държави-членки, в крайна сметка ще продължават да се позлват с благоволение свише, доходни сделки, ордени, медали и дори - официални позиции в публичния живот и политическата власт.

Може би следващата стъпка, е да започнем да играем сценки от рода на водевилите на братя Качински и Вацлав Клаус? България е земен рай и ЕС да си гледа работата, щом не ни оставя да си караме постарому? А оттам нататък? Присъдружна на дядя Путин псевдодемокрация? Нещо като Киргистан, Туркменистан, Таджикистан или Беларус?
Или по soft-вариант, нещо като Балканска Вененцуела?

Много тъжно и много плоско. Да се стигне дотам, да се играе с европейската перспектива и образ на България в името на родното изгнило политико-олигархично статукво, което 9 от 10 граждани отричат.

Всяко зло за добро, обаче, както е казал народът. Този протоколен жест, заедно с всички безумия, който се случват от няколко години насам, ще допринесат затова и последният човек с европейско и демократично мислене и ценности в България да се раздели окончателно с илюзиите, че е възможно от лоното на тоталитарния комунизъм да се роди европейска левица. No way!

Оттук нататък всеки, който претендира да е трезвомислещ, който има ляво мислене и ценности и споделя идеите на демокрацията, трябва да си даде сметка, че на лявото в България е необходимо ново начало, основано на ясна граница с комунизма, на нови хора, на нова форма, които по никакъв начин нямат нищо общо с времето преди 10-ти. Само така един ден може да имаме истинска европейска левица.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=147544&srcpos=5

4 коментара:

Unknown каза...

Едно голямо браво!

Радан Кънев каза...

Oще по-голямо БРАВО, ако е възможно :)

Това си говорихме днес с Илия - в България няма само лява партия, всякаква друга ще се намери, макар и доста побългарен вариант.

Christo Karabadjakov каза...

mdaa, naposleduk vsiako izkazvane ili iziava na Goze razkriva sobstvenata mu nesusustojatelnost ...

Na 24-ti shte triabva da se izliza na barikadite!

Христо Христев каза...

Да, би могло временно и нещо друго да се подкрепи. Има две-три от всичките партии и партийки, които може би се доближават до един нормален тип европейска политика. Донякъде ДСБ е такава партия, може би с Мартин Димитров и СДС също ще натрупа точки. Ще видим докъде ще стигнат Зелените, може би могат да направят нещо...Въпрос на гледна точка, въпрос на убеждения...

Струва ми се обаче, че европейският обществен модел почива на една особена и финна симбиоза между леви/социални, екологични и десни/консервативни и либерални елементи (въпреки, че в полето на личната и политическа свобода либерализмът може би е по-близно до левицата), в която всяка от двете тенденции има своето място...Няма как да летиш с едно крило...Затова според мен, не може да има иснитски европейски модел в България без пълноценен социален вектор.

То не че десният е наплъно пълноценен, но и в политически, и особено в граждански план на сегашния етап, оцнявано от гледна точка на пътя към Европа, дясното измерение е значително по-напред.