20 юли 2008

Брюкселска градушка удари София




Едно мнение, което напълно споделям:


Седмицата преди доклада на Европейската комисия идната сряда, се оказа особено буреносна за управлението в България. Брюкселската „градушка” от разкрития и предстоящи санкции унищожи и малкото, покълнало след влизането на страната в ЕС, се казва в коментар на „Дойче Веле“, цитиран от БГНЕС. Тежко се оказа тазгодишното лято за управляващата коалиция и нейния главен спонсор – Георги Първанов. Ударите върху президентската и изпълнителната власт заваляха подобно на градоносна лятна буря, зародила се този път не от обичайните шумни, но „слабосилни” напъни на местната опозиция, а от неразбираемата все още за българския политически манталитет система, наречена ЕС.

Вечният национален „Андрешко”, който крадеше умерено и мамеше доста успешно държавата по време на тоталитарното управление, през последните 15-тина години направи опит да се трансформира в европеец. Той дори си въобрази, че е успял в глуповатото си начинание, след като преди две години внезапно разбра, че държавата му е приета в ЕС. Не „влязла” , а приета с великодушната „Жан Валжановска” презумпция от „Клетниците” на Юго, че и най-закоравелият престъпник би могъл да се превърне в порядъчен индивид, ако попадне в средата на цивилизовано и толерантно демократично общество. Това, естествено, не се получи.

Оказа се, че за 18-те месеца членство в „Клуба на богатите” България, освен най-бедната и недоволна от управлението си държава, си остана и най-корумпираната клубна членка, която броени дни преди очаквания унищожителен доклад на ЕК за „Напредъка на страната в борбата срещу корупцията и организираната престъпност”, нахълта в минното поле на собствените си престъпни грехове и съвсем логично нейното сегашно управление започна методично да се самовзривява, се казва в коментара на „Дойче Веле“.

Социолози: Докладът на ЕК е разказ за непроменения български чип

Докладът на Европейската комисия може да се прочете и като разказ за непроменения български чип, каза същевременно при откриването на кръглата маса „Пътят в Европа: новата крачка“ директорът на Института за социални изследвания и структури „Иван Хаджийски“ проф. Петър-Емил Митев. Според него година и половина след стъпването ни на пътя към Европа сме стигнали до кръстопът. “В това е основният смисъл на доклада на ЕК, доколкото имаме информация за съдържанието му”, коментира професорът.
“В началото на пътя към Европа ние се оттласквахме от тоталитарното си минало, а движейки се по пътя вече в Европа, ние трябва да се отблъснем от прехода”, добави Петър-Емил Митев. Според него това се отнася за управляващите и опозицията, за институциите и организациите, за фирмите и обикновените граждани. “Преходът наистина свърши и това означава, че европейска България не може да търпи корупция по етажите на властта и да оставя ненаказана организираната престъпност - на сенчестия бизнес трябва да се покаже, че риболовът в мътна вода е забранен”, обобщи социологът.
Митев съобщи, че според проучване на общественото мнение граждани са близо до единодушие, че оценките в доклада ще бъдат солени и че трябва да бъдем наказани. В допитването хората иронизирали факта, че управляващите ще бъдат обявени за некадърни, а опозицията – за чиста и почтена. Доминиращото мнение било, че политиците сега ще се замерят с обвинения, докато се забрави предмета на спора. За вота на недоверие пък хората са на мнение, че и сценарият, и резултатът са им познати до болка. Тези вотове са упражнение по риторика, средство на десните партии да покажат, че ги има, е оценката на интервюираните.

неделя, 20 юли 2008,
"Всекиден"

Няма коментари: