15 януари 2009

Статуквото на посткомунизма трябва да бъде съборено


Аз съм човек с леви обществени и политически ценности и убеждения. В продължения на доста години участвах активно в различни форми на политическа дейност и в България, и на европейско ниво. Колкото и да е трудно това в български условия, не съм се отказал от тези свои убеждения и днес.

Всичко, което се случва в Българската социалистическа партия от края на ’90-те години и особено след 2005 година, ме накара да си дам сметка още преди близо две години, че без значение кой, къде и какво разправя, без значение в колко ПЕС-а и в колко Социнтерна ще членува, БСП реално, категорично и непоправимо е много далеч от ценностите, визията и поведението на европейската левица.

Нещо повече. Независимо от всичките претенции за промяна, обновление, новост, различност, БСП остава чисто и просто политически инструмент в ръцете на върхушката на комунистическия режим, останките от неговите репресивни служби, неговите бизнес издънки (доколкото хора с манталитет на комсомолски сектретар по ентусиазма на точки и квадратчета или на председател на социалитическо ТПК могат да правят нормален бизнес в пазарни условия…). И никакви рокерски изпълнения, чалга купони и подобни рекламни трикове не могат да променят това. Нито доброто владеене на западни обноски, маниери и езици...

В този контекст, управлението на Сергей Станишев от 2005 насам, или както един приятел много успешно го определи, управлението на БСП и ДПС, с любезното съдействие на НДСВ, бележи завършващата фаза на връщането на сцената на манталитета, практиките, фамилиите на късния комунизъм. Очевидно тези, които провалиха и самата комунистическа система, решиха, че вече са излъгали когото трябва и представлението може да приключи.

Проблемът обаче е, че тези достойни другари, отроците, които идват да ги наследят начело на държавата, конформизмът, меркантилизмът и посредствеността, които ги обслужват, не просто не са способни да решават проблемите на обществото, не просто не могат да го движат напред. Начинът, по който те разбират и упражняват публичната власт, задкулисните им игри, превръщането на злоупотребите и корупцията в същност и логика на политическия процес, всичко това предопределя България да бъде заден двор на Европа, поставя под въпрос мястото на страната ни в семейството на развитите европейски държави, обрича ни все така да се заблуждаваме, че живеем нормално, докато времето си минава и светът върви напред.

Оттук нататък, въпрос да носиш наистина социални и демократични ценности и убеждения, да държиш на елементарната справедливост, да обичаш България реално, а не само на маса, с подходящо мезе и чаша ракия, въпрос на човешко достойноство, въпрос на всичко това е да реагираш на проблемите, които виждаш, да не се примиряваш, да вложиш енергия и етнусиазъм от себе си, за да има в страната ни истинска промяна.

Поради тази логика аз лично подкрепям протестите срещу настоящото управление. Поради тази логика смятам, че за да има наистина европейска, демократична и социална перспектива за нашето общество, статуквото на посткомунизма трябва да бъде съборено.

5 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Аз съм човек с десни, консервативни и антикомунистически убеждения и ценности. Но това не ми пречи да споделям всичко, което авторът по-горе е написал. Явно причината за това е, че когато човек държи на ЦЕННОСТИ, а не на пошли прагматични интереси, той се сродява със себеподобните; а пък различията в ценностите са нещо толкова нормално!

Поздравявам автора за принципната и смела позиция и за това, че подкрепя протестите срещу правителството, донесло толкова щети на България и така забави просперитета за българите с поне 10 години...

Радан Кънев каза...

Христо, изумително точно назоваваш всичко, което от няколко години ми е в главата - status quo-то на 80-те години (което по моето скромно мнение беше окончателно възстановено с неоценимата помощ на Симеон Сакскобурготски).

Действително, това положение най-лесно ще се катурне при атака от ляво, защото то е дясно-феодално ("дясно" от 18 век) по същността си.

Христо Христев каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Христо Христев каза...

Остава да видим, дали има достатъчно хора вляво, за които лявото е нещо повече от носталгия по дъвките идеал, заводските столове и лятната карта за морето...E има за съжаления и някои общи особености на българската народопсихология...Eднa от най-себеунизителните поговорки, които вероятно съществуват по света - "Преклонената главица, сабя не я сече...". За много хора, така просто е по-лесно, по-изгодно, по- измамно спокойно...

Христо Христев каза...

Наистина, наличието на достатъчно хора, които разбират обществото и политиката като идеи и ценности, а не като конформизъм, кариеризъм или откровен бандитлък е определящо, за да има истинска демокрация...Дали обаче в България има достатъчно такива хора, мисля отговорът на този въпрос остава открит...