06 февруари 2015

Паяжините около „Червеите“ трябва да бъдат разплетени докрай

Ако твърденията за мащабно подслушване, следене и разработване на участници в протестите срещу управлението „Орешарски“ са верни, това би било най-големият обществен скандал в България след промените от 1989 г., а вероятно и най-големият подобен случай в демократична Европа от много време насам.
Налице са много признаци за това, че срещу протестите, започали на 14 юни 2013 вследствие скандалното назначение на Делян Пеевски начело на специалните служби, имаше особено внимание от страна на тези служби, а и от други звена на системата за вътрешна сигурност.
Първо, по време на много от дните, в които протестирахме, участниците в протестите бяха заснимани от хора, които видимо гравитираха около служителите на реда.
Второ, след редица от дните на кулминация на протестите, различни участници в тях бяха обект на особено внимание от служители на полицията, някои бяха привквани в полицейски управления, други бяха посещавани за „рутинни проверки“ по домовете
Трето, пред домовете на някои от по-ярките участници в протесите през продължителен период от време имаше видими практики на външно налбюдение.
Четвърто, по време на първата и втората окупация на Софийския университет и други висши училища, академичната среда беше навестявана от лица от специалните служби, които неформално събираха информация за протестиращи студенти и преподаватели.
Пето, в различни министерства и държавни ведемоства бяха привиквани служители, участвали в протестите, за да бъдат сплашвани, а някои и директно бяха освободени от работа. В някои от тези случаи, в Министерство на отбраната например, са показвани снимки от камерите за улично наблюдение, по записите на които целенасочено са разпознавани лица, участвали в протестите
Шесто, в някои от дните на кулминация на протестите, служители на МВР произволно спираха и проверяваха хора в центъра на столицата, изземваха личните им документи по очевидно зададен отгоре модел, извън познатите правомерни практики на проверка на лица при наличие на обективно начало на съмнение за определено противоправно поведение.
Седмо, на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев си позволи да анализира кои протестиращи са спонтанни и кои имат други цели, очевидно боравейки с резултати от разработване на хора, участващи в протестите.
Накрая, лицето Орешаски, срамният образ на това гротескно управление, на няколко пъти изтърва нервите си публично и отправи достатъчно красноречиви твърдения в същия смисъл.
Дори тези елементи сами по себе си са достатъчно основание, за да предположим, че е прилаган планомерен модел на използване на звена на апарата за вътрешна сигурност, за да бъдат „разработвани“ граждани, участващите в протестите и за да бъде указван репресивен натиск върху тях именно поради факта на упражняване на техните основни права. Във всяка нормална правова държава дори само при наличието на тези елементи, компетентните органи, в нашия случай прокуратурата, щяха да се започнали и осъществили детайлно разследване относно съществуването на масово и тежко посегателство над основни права на гражданите. Защото подобно посегателство не е съвместимо с никакъв формат на демокрация. И защото няма правова държава, в която апарата за вътрешна сигурност да се използва за профилиране на протестиращи граждани и за планомерно противодействие на протести срещу управлението.
У нас реакция на компетентните органи нямаше. Нито при публичното посочване на визираните случаи, което е достатъчно основание за самосезиране на тези органи, нито когато засегнати граждани подадоха нарочни сигнали до прокуратурата. Едва ли имаше и как да очакваме друга реакция. Ако някой е забравил, непосредствено след избора му начело на ДАНС и полагането на клетва, докато според перверзното решение на Конституционния съд Делян Пеевски е разполагал с разумен срок за размисъл дали да заеме дъжността директор на ДАНС, той се срещна не с кого да е, а с главния прокурор, за да обсъжда съвместната им работа. По време на протестите на няколко пъти прокуратурата влизаше в открита политическа игра на страната на управляващите – достатъчно е да си спомним за опитите Столична община да бъде притискана да забрани протестите или за прессъобщенията на прокуратурата, че протестите пречат на спешна помощ, което лично директорът на спешна помощ излезе да опроверагава. Предвид на всичко това мисля, не трябва да има никакви илюзии и очаквания, че прокуратурата ще разплете паяжината около „разработването“ на протестите от апарата за сигурност. Не и при този главен прокурор, който очевидно разглежда битуването си като някаква особена властова игра, а не като принципна и справедлива работа за защита на законността.
Проблемът обаче е огромен. И горчивата чаша трябва да бъде изпита докрай. Защото съществуването на подобна практика е тежко посегателство над установения в България конституционен ред, над Европейската конвенция за правата на човека и над основни елементи от правния ред на ЕС. Хората, които са организирали и провеждали подобна практика трябва да бъдат разкрити и наказани. Прокуратура, която си затваря очите пред подобен проблем, няма място в една демокрация. Затова по случая „Червеи“ трябва да бъде организирано независимо и прозрачно разследване.Такова разследване трябва да бъде организирано в рамките на Парламента, при пълна прозрачност и участие на представители на гражданското общество. Престъпна наивност е да се смята, че ако нещата бъдат оставени на прокуратурата, истината ще излезе наяве. Мащабите на случая и принадлежността ни към ЕС, която е обусловена от съществуването на правова държава и ефективна защита на основните права, предполагат също да се ангажира вниманието на европейските институции и чрез тяхната намеса да бъде гарантирано обективно разследване и разкриване на истината. Доколко в парламента има сили, които са наистина демократични и реформистки ще се проличи именно в отношението към казусът „Червеите“. Доколко ние заслужаваме да бъдем граждани на свободна държава и на Обединена Европа също ще си проличи в способността ни да се борим докрай за разплитането на паяжините около този случай.

Няма коментари: