13 декември 2014

Когато злото се превръща в баналност

Десет дни след като френския посланик повдигна за публичното пространство завесата над това, което се случва в българската съдебна система, злото се превръща в баналност пред погледите и със съучастието ни.

Съдии от най-важния български съд вършат системно безобразия. Тези безобразия, освен, че са широко известни на юридическата гилдия, вече са пред погледа на цялото общество. Софийският градски съд е дискредитиран и компрометиран като място, където се манипулират дела, където срещу съответната сума пари всяко беззаконие може да придобие привидно законна форма. Проблемът с изродените магистрати, които превръщат правораздаването в престъпен произвол, окончателно утвърждава образа на страната ни като свърталище на мафиотски схеми, корупция и беззаконие, облечено във власт.

Липсата на адекватна реакция от страна на Висшия съдебен съвет и прокуратурата е плашеща. Тя показва, че очевидно тези практики и зависимости, които предизвикаха публичната реакция на посланика на Франция, вече не са изолирано явление, свързано с един или друг отделен магистрат, а представляват доминираща статуквото реалност в съдебната власт.

Преобладаващата част от магистратските среди, а и от юридическата гилдия не реагира на проблема. Героините на тъзи тъжна сага получават призове и провеждат срещи на най-високо ниво. Ние си караме както си знаем, в очакване на 'светлия празник Коледа'. Защо всъщност да си нарушаваме личното рахатно положение, да рискуваме постове, заплати, бонуси, командировка в чужбина или да поставяме под въпрос планове за кариера, за доходна адовкатска практика, почиваща на добри отношения със статувкото в системата?

Мрежите на контраживота, включващи обчайните безскрупулни манипулатори, ченгета-журналисти и обикновени продажници са вдигнати по тревога и се редуват в познатите кафеви издания и студия, за да размиват здравия разсъдък на обществото, да замазват проблема и да налагат опорните точки на задкулисната мафиотска власт. И ние отново си казваме, какво пък толкова, навсякъде е така, винаги е имало такива игри, ще ги има и за напред...

Мили хора, стъпка по стъпка, ето така злото се превръща в баналност. Пред очите ни се случват страшни неща, но ние вече свикваме с тях и започваме да ги приемаме за нормална част от потока на нашето ежедневие. Не реагираме на тях и те започват да се случват все по-често и във все по-големи мащаби. Страшно е, че в българския съд все по-често няма правосъдие. Страшно е, че в него се манипулират, купуват и продават дела. Страшно е, че вече не вярваме на този съд. Страшно е, когато това става обществено достояние, а овластени да реагират се опитват да замажат, размият и потулят проблема. Страшно е когато се оказва, че всъщност в един момент самите ние се правим, че такъв проблем не съществува и че дори да съществува, това няма значение за нас. Това е баналното зло. И баналното зло е възможно точно там, където обществото няма имунната сила да се изправи срещу него.

Когато злото се превръща в баналност обаче, трябва да си даваме ясна сметка за едно. То има една характерна особеност - когато бъде отключено и когато не бъде навреме спряно, рано или късно потапя всичко и всички в Ада. Ако не намерим сили и воля да спрем превръщането на съдебната система в облечено в законна форма безобразие и произвол, рано или късно и като индивиди, и като общество, ще изпитаме унищожителния ефект от разпаденото на правовата държава, от загубата на чувството за добро и справедливост, от потъпкването на вярата, че животът ни може да почива на един нормален порядък на правила, ред и отношения.

1 коментар:

George Clydesdale каза...

Внимание всички, за да Clydesdale ЗАЕМИ,

Имате ли лош кредит? Имате ли нужда от пари, за да плащат сметките? Имате ли нужда да се започне нов бизнес? Имате ли незавършен проект на ръка поради лошо финансиране? Имате ли нужда от пари, за да инвестират в някои области на специализация, която ще ви ползва? и не знам какво да правя? Ами вие сте на правилното място и ние сме тук, за да осъществи мечтата си да дойде до реалността, ние предлагаме лични, бизнес кредити, комбинирани кредити, студентски заеми, заеми консолидация и толкова повече [сигурни и необезпечени]. Ние даваме заем с нисък лихвен процент от 3% Така че не ни посетите сега чрез {Clydesdaleloancompany@yahoo.com или Clydesdaleloancooperation@hotmail.com} или Тел: (347) 708-8926 или посетете нашия сайт HTTP: // georgeclydesdaleloans. bravesites.com/

Благодаря за съдействието
Джордж Clydesdale ...