31 декември 2008

Ще бъде ли спряно купуването на гласове?


От ”Медиапул”:

В отговор на "порочната изборна практика" купуване на
гласове, за което се оказа, че в годините не се намира панацея, управляващите
увеличават наказанието за това деяние, което става затвор до 5 години, а
не 3, както е момента.

Това предвиждат поправките в Наказателния кодекс, приети
във вторник от Министерски съвет. Глобата за купуване на вот нараства до 8 000
лева. Промените в НК са поредните в тази посока, като последните бяха след
местните избори през есента на миналата година по инициатива на левицата.
Корекциите предвиждат още използването на специални разузнавателни средства
(СРС) за уличаване на купувач на гласове. Според измененията, това е лицето,
което трябва да понесе тежката наказателна отговорност, обясни пред репортери
министърът на правосъдието Миглена Тачева след правителственото заседание.
По
думите на Тачева текстовете за криминализиране на използването на СРС-та се
отнасят за длъжностни лица. На въпрос предвижда ли се санкция за поръчителя на
купуването на гласове, а не на конкретния купувач, министър Тачева отговори, че
идеята е добра, но трябва да се провери дали е осъществима.

"Трябва да правим норми, които след това могат да се
доказват и които да бъдат реално работещи. Не е въпрос да направим НК с
текстове, които са мъртви и сега имаме достатъчно", обясни тя.


Мога да се обзаложа, че предвидените изменения в Наказателния кодекс няма да попречат на покупко-продажбата на гласове на предстоящите парламентарни избори. Нещо повече, изборната търговия ще се развихри както никога досега.

Първо, защото редица от ключовите играчи в родната ни политическа система вече трайно практикуват този бизнес. Второ, защото при срива на доверие в партиите на посткомунистическото статукво, купуването на гласове остава един от последните им лостове да си осигурят определена подкрепа. Трето, защото предлаганото решение е запъртък, лишено от ефективност и резултат още в зародиш.

Какъв е смисълът да се инкриминира купуването на гласове, като се наказва единствено непосредственият извършител на деянието? Нима този, който стои в дъното на схемата, който се позлва от кумулативния й ефект, който е избран с тези гласове или който си назначава избраници по този начин е по-малко виновен? Нима неговото поведение не е обществено опасно? Трябвало да се провери дали може да се осъществи идеята за наказване на поръчителите или позлвателите на схемата...Трябва просто кураж и воля, за да бъдат предвидени съответните наказания. Трябват честни магистрати, които да приложат закона, да разкрият и докажат съответните връзки. Другото е прах в очите на хората.

Предлаганите мерки са обречени на провал и защото наказанието от 5 години лишаване от свобода и 8000 лв. глоба не е достатъчно сериозна и възпираща мярка срещу купуването на гласове, предвид на залога който то носи и фиансовите измерения, бизнесът с бюлетини вече има. Струва ми се, че би следвало наказанието да е дори 10 години, а глобата – значително по-голяма.
И още нещо. Мисля, че е крайно време, както за купуването на гласове, така и за другите уродливости на родния политически процес, да бъде предвидено едно друго наказание, което в редица западни държави се прилага отдавна – неизбираемост за 5, 10, защо не 20 години, за лицата, които са участвали в купуване на гласове, корупция, злоуптреби с публични средства.

И накрая, за да имат смисъл, за да бъдат успешни мерките срещу купуването на гласове, те не могат да бъдат изолирано, спорадично действие на парче. Те трябва да бъдат осмислени във връзка с всички останали мерки, които са необходими с оглед на радикалната промяна, от която се нуждае българската политическа система – нова избирателна система, нова уредба на финансирането на политическата дейност, реални законови мерки срещу конфликта на интереси и не на последно място – нови решения в законодателната уредба на медиите, които отразяват политическия живот и предизборните кампании.

2 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Има продаващи се гласове, има и купувачи, няма закон, който да прекрати тази практика, докато политическите субекти я имат за нормална.

Те са виновни, а и ние, защото, когато не участват нашите "безплатни" гласове - тежестта на купените се увеличава драстично.

Андрей каза...

За да не се купуват гласове е нужно да се премахнат причните за това. Купуването най-вече се случва на местните избори. Истинската причина - овладееш ли общинския съвет и кметското място си пълновластен феодален господар на съответната община. Закона за местната власт е немощен за да осигури граждански контрол върху тези институции след края на изборите. Причината не е в хората, а в правилата. Виждал съм цели села и обшини да се надигат срещу решенията на своите избраници - но без резултат. След края на изборите "онези" и техните решения са недосегаеми. Разбира се вина за това имат и другите институции особено съда и прокуратурата. Кои са нещата, които създават тази местна корупция - всички разпореждания с имоти и природни и други ресурси на общината (гори, води, земи, подземни богатства). Именно този сладък залък създава купуването на гласове. Възползват се разно позабогатяли местни дерибеи. Решението - пряка демокрация и задължително верифициране с местен референдум на определен кръг решения на местната власт; гласуване с апарати за да се намали цената на референдумите и изборите и улесни (донякъде) контрола; включване в наказателния кодекс на наказание за незаконосъобразни решения по непредпазливост (сега трябва да се доказва умисъл - няма как да стане); индивидуална отговорност на всички вземали незаконозъобразно колективно решение (като смяташ, че общинския съвет е взел такова решение излизаш от него и го бламираш, иначе заедно с другите си кандидат кафезаджия даже да си гасувал против); създаване на института на обществения обвинител, като байпас на неработещата прокуратура; и още много обвързани промени в устройството на държавата . А преди време Яни Янев възкликна в парламента - айде де кажете как да спрем купуването на гласове. Ето така, а не с недемократични промени на избирателния закон (1% праг за участие в местните избори).
Андрей Ковачев