25 декември 2008

Честито Рождество!

Честито рожедство!

Нека на този светъл ден освен здраве, радост и любов в дома на всеки, да си пожелаем след десетилетия премеждия и нашата България да се прероди от войнстващото тържество на посредствеността и човешкото дребнодушие, които я превърнаха в блато на Европа. Исками се да вярвам, че не сме обречени да продължаваме да се разграждаме в безвремието, което ни е обхванало. Исками се да вярвам, че можем да надмогнем вековните си слабости и да се преборим за достоен живот, за нормално общество и управление. Има шанс. Трябва просто да повярваме, че промяната зависи от всеки от нас.

Надали щях да напиша тези редове, ако не бях попаднал на този постинг:

http://madamerosa.blog.bg/viewpost.php?id=268845

За мен той ясно показва, че в Българя има силни хора, които са готови да отстояват истински обществени и лични стойности. Силни хора, които не са се примирили с тържеството на Бай Ганьовското начало, които не се нагаждат удобно в изродената ситуация, кято цари в България и не си намират удобно извинение, за да игнорират това, което се случва отвъд прага на техния личен живот, в опити да създадат остров на личен уют, все едно е без значение какво се случва навън, все едно думите общество, демокрация, справедливост нямат никакъв смисъл.

Вероятно и за Галя Горанова би било много по-лично полезно и кариерно благоприятно, да напише някой сервилен материал в стила на официалната новобългарска платена журналистика, подобно на разни известни медийни дами дето си издават поръчковите стаии в томчета, под ръкоплясканията на цялата политическа смрад, която обслужват. Така и по-големи коледни бонуси се докарват...Галя Горанова обаче е избрала да каже, че царят е гол. Избрала е да постави на вниманието ни въпроса за фалша, посредствеността и безполезността на цялата ни политическа класа, превърнала се във воденичен камък пред нормалното развитие на страната.

Някой би казал -е и? Всички знаем това. Да, и какво правим? Трайкаме си, приспособяваме се, оцеляваме, празници, шопинг... Има обаче и хора, които реагират, които се борят, по своя начин, с по-малко или повече, на което са способни. Които имат съзнание за социум. И тази статия е ярко доказателство затова.

Така че, ако наистина искаме да затворим страницата на обществената деградация, която днес господства у нас, мисля може всеки от нас да намери своята малка смела стъпка, която да направи, за да има нашето общество своето истинско ново начало.

Няма коментари: